Školská knižnica



zscadcazarec@stonline.sk

V školskej knižnici nájdete nové zaujímavé knihy

20.11.2017 15:27

TRADÍCIE NA SLOVENSKU

Kniha Tradície na Slovensku je zaujímavým čítaním pre celú rodinu o pôvode, vývoji a význame našich bohatých tradícií.

V prvej časti ponúka pútavé informácie o rodinnom zvykosloví, o narodení dieťaťa, svadbe i o úmrtí, o pôvode zvykov a obradov aj o tom, čo sa z nich v priebehu storočí zachovalo. Druhá časť knihy prechádza štyrmi ročnými obdobiami a oboznamuje s výročnými zvykmi a obradmi. Súčasťou knihy je receptár s tradičnými jedlami, ale aj mnoho piesní, riekaniek a pranostík.
 

 

PERCY JACKSON: VOJNA BOHOV

Príbeh Percyho Jacksona vrcholí piatym, záverečným dielom série. Percy si vypočuje dávne temné proroctvo, ktoré mu všetci tak dlho tajili. Konečne sa ukáže, kto stojí na strane dobra a kto sa pridal k vládcovi temnôt, kto vojnu neprežije a kto z nej vyjde ako hrdina. Zápas o zachovanie civilizácie sa začína!

 

 

 

TISÍC CHLAPČENSKÝCH BOZKOV

Rune pochádza z Nórska. Má päť rokov a nepáči sa mu, že sa musí s rodičmi presťahovať do Ameriky, kde jeho otec dostal prácu. Po príchode sa však zoznámi s rovesníčkou Poppy a jeho život je hneď ružovejší. Rodí sa medzi nimi hlboká náklonnosť, každú voľnú chvíľu trávia spolu, je z nich nerozlučná dvojica. Poppy však nadovšetko miluje aj svoju babku, ktorá jej pred odchodom na večnosť daruje obyčajný zaváraninový pohár plný papierových srdiečok. Má si na ne zaznamenať tisíc najkrajších bozkov, ktoré raz v živote dostane.

 

 

 

ŽIVOT ADAMA: ZÁPISKY REBELA Z PIATEJ TRIEDY


Vitajte vo svete piataka Adama, ktorý chce zmeniť svet, no rozhodne nemieni meniť seba. Prečo by to robil? Veď na všetko nové, čo ho postretne, má hneď názor. Či je to dobré alebo zlé, vie zhodnotiť za pár sekúnd. Najviac ho štve, ako sa s ním bavia dospeláci. Naozaj si myslia, že desaťročný človek je vhodný akurát tak na plnenie pokynov a príkazov rodičov a učiteľov? To teda rozhodne nie! Adam je rebel a pri každej príležitosti to vykrikuje, aby všetci vedeli, s kým sa bavia. Odmieta povinnosti a mieni žiť tak, ako sa mu práve zachce! Iba žeby mu to mama zakázala…
Zapamäjte si: Ja, Adam, nie som žiadne béčko!

 

SLOVENSKÍ ZBOJNÍCI/AKO TO NAOZAJ BOLO

Kniha má dve samostatné časti, preto v nej listujte a čítajte ju z oboch strán.

Slovenskí zbojníci – povesti a iné zvesti

Približuje zbojnícky život, zbojstvá a miesta, kde zbojníci žili a ktoré sa spomínajú v ľudovej slovesnosti. V povestiach sa prelína reálny život doby s nadprirodzenými silami, ktoré dodávajú junákom silu a chránia ich od nebezpečenstva. Testíky sú zábavnou možnosťou zopakovať si všeličo o prečítanom. Fotografie a dobové predmety čitateľa pobavia. Vtipné ilustrácie Juraja Martišku knihu prežiarili jemným humorom.
 

DENNÍK MALEJ BLONDÍNKY

Dnes začínam písať tento denník. Niežeby to bol môj nápad, nepadla som predsa na hlavu. V dnešnej dobe blogov si píše papierový denník len TB (totálny blázon) a HB (Homo blbec) . Ale chce to moja mama, tak jej urobím radosť. "Denníček si písala už moja mamička, mamička mojej mamičky i mamička mamičky mojej mamičky," hovorí mi, keď vidí, že čumím ako pero z gauča po babičke.

Reportážny fotograf so svojou dvanásťročnou dcérou Ann predkladajú úsmevný dokument o živote českých pubertiačok a pubertiakov, do ktorého sa so záujmom ponorí aj každý dospelý. Humorné situácie v obrázkoch výstižne zachytila známa ilustrátorka Tana Tanko. Spoločné dielo oboch autorov sa vyrovná svetovému bestselleru "Denník odvážneho bojka" a v mnohých smeroch ho aj predstihuje.

........A MNOHO ĎALŠÍCH!