Školská knižnica



zscadcazarec@stonline.sk

Do našej knižnice sme zakúpili nové knihy

13.11.2018 21:56

Aj tento rok sme zakúpili do školskej knižnice nové knihy, ktoré určite potešia mladších aj starších čitateľov.

GABRIELA FUTOVÁ: DOKONALÁ KLÁRA
Príbeh prváčky Kláry, ktorá si namýšľa, že je dokonalá. Školu už pozná lebo babka je učiteľka, dokonca vie už aj čítať. V škole je preto suverénna a svoju prevahu dáva všetkým najavo. Zrazu však zažije veľké prekvapenie - zistí, že aj iné deti sú šikovné, ba môžu byť aj šikovnejšie, a to Kláru vyburcuje k zúrivému súťaženiu a porovnávaniu. Knižka ponúka dieťaťu veselé príbehy zo školských lavíc doplnené vtipnými ilustráciami. Na konci je malá dramatizácia rozprávky, ktorú si môžu žiaci v škole nacvičiť s pani učiteľkou.

 

 

 

 

 

BEATRICA ČULMANOVÁ: SLOVENSKÉ POVESTI O STRAŠIDLÁCH
Viete o tom, že čertov obraz nad hlavným vchodom do bratislavskej Starej radnice sa nedá zamaľovať, hoci sa o to pokúšal nejeden maliar? Poznáte príbeh o mníchovi z Blatnického hradu, ktorého lebka so zámkou na spodnej čeľusti je uložená v Národnom múzeu v Budapešti? A tušíte, že vo Vajnoroch sa stále rodí taká mocná vínna réva, čo porazí draka?
Naše slovenské povesti majú rovnakú silu ako víno, čo rokmi dozrieva a stúpa na hodnote. Poodhalia vám rúško dávnej minulosti, osudy bohatých i biednych aj tajomný svet zakliatych panien, bosoriek, vodníkov, čertov a ďalších prízrakov, čo dodnes strážia poklady v tajných chodbách, štrngocú kľúčmi, za splnu príšerne kvília alebo vám fúknu do tváre mŕtvolný chlad, z ktorého mrazí a vlasy vstávajú dupkom...
Preneste sa o niekoľko storočí späť a príjemne sa chvejte pri čítaní strašidelných povestí! 

 

 

VIOLA STERN FISCHEROVÁ: MENGELEHO DIEVČA
Každý večer, keď myslím na svojich drahých, ktorí už nežijú, si hovorím: Ako si to mohla prežiť? Sama neviem. Bolo to naozaj iba o šťastí a náhode


To sú slová Violy Fischerovej, ženy, ktorá prežila Mengeleho pokusy, štyri koncentračné tábory a nakoniec nacistom utiekla.
Tá hrozná doba stvorila množstvo príbehov. Príbehov o odvahe, statočnosti, láskavosti a obetovaní sa, ale aj o zlobe, podlosti a obludnom ponižovaní iných ľudských bytostí. Príbeh Violy Fischerovej je však výnimočný. Ona totiž okrem toho, že prežila peklo táborov smrti a našla v sebe silu na riskantný útek, dokázala ešte niečo. Vďaka nej chytili brutálnu dozorkyňu z Birkenau.
Po vojne sa náhodou stretla so svojou veľkou láskou. Mužom, o ktorom roky nevedela, či ešte žije. Ale nakoniec sa vydala za niekoho iného. Rytiera. Skutočného novodobého rytiera, ktorý získal toto vyznamenanie od francúzskeho prezidenta za statočnosť v boji na strane Spojencov.
Viola Fischerová po rokoch zverila svoje spomienky reportérke Veronike Homolovej Tóthovej. Táto kniha zaznamenáva jej osud i osudy iných ľudí, ktoré by nemali upadnúť do zabudnutia.

 

JORY JOHN: MILES A NILES
Takmer každý deň nebojácni špekulanti Miles Murphy a Niles Sparks svojimi kanadskými žartíkmi prevracajú Drichmanskú akadémiu prírodných vied a literatúry hore nohami. Ich výčiny náramne bavia spolužiakov, no strápňujú nepriateľa, namysleného riaditeľa Barkina. Až raz, v deň školského fotografovania, chlapci zájdu priďaleko a pán Barkin dostane padáka. Na jeho miesto nastúpi Barkinov otec, nekompromisný riaditeľ Barkin starší. A je to zlé, lebo ten vládne škole železnou rukou...

 

 

 

 

 

MARIANNA GRZNÁROVÁ: MAŤKO A KUBKO
Veselé príbehy dvoch valachov - Maťka a Kubka, ktorí zažívajú každý deň neuveriteľné dobrodružstvá. Učia kukučku kukať, vílu ovce dojiť, popasujú sa s búrkou, skamarátia s medveďom a všeličo iné, pričom všetkom im pomáha ich verný psík Dunčo. Krásne slovenské prostredie je podfarbené milými ilustráciami Ladislava Čapka a opísané ľúbozvučnou slovenčinou autorky Marianny Grznárovej.

 

 

 

 

 

 

ABBY HANLON: DORKA MAGORKA
Začítajte sa do fantazmagorických dobrodružstiev bláznivej Dorky Magorky. Jej fantázia nepozná hraníc. Má staršieho brata a sestru a veľmi rada by sa s nimi hrala. Oni si však myslia, že je ešte malá, a tak radšej uniká do sveta fantázie, kde si môže vymyslieť, čo len chce. Hoci nad ňou jej súrodenci len krútia hlavou, Dorka má vždy kopec starostí. Musí totiž odhaliť všetky príšery v dome, pomstiť sa svojej lekárke i sestrinej bábike. Dorka Magorka im to ešte všetkým ukáže!

 

 

 

 

 

... a mnoho ďalších!